Google+ wyłącza swoją platformę dla użytkowników indywidualnych. Jak zachować zawartość konta osobistego?

1
1281

Google+ wyłącza swoją platformę dla użytkowników indywidualnych. Jak zachować zawartość konta osobistego

Tak, jak informowaliśmy jakiś czas temu, Google podjął decyzję o wyłączeniu sieci społecznościowej Google +. Dokładne terminy nie były wówczas jeszcze znane. Tym razem, Google opublikował ostateczne terminy, kiedy ma to nastąpić. 2 kwietnia br. – to właśnie tego dnia Google rozpocznie usuwanie zawartości kont użytkowników indywidualnych, w tym stron Google+, zdjęć i filmów, które znajdują się w Archiwum albumów oraz na stronach Google+, a także komentarzy oraz innych treści i prywatnych danych użytkowników. Proces całkowitego usunięcia wspomnianych treści może potrwać kilka miesięcy. Google ostrzega, że do czasu całkowitego usunięcia kont osobistych, część danych w tym okresie może nadal pozostawać dostępna dla użytkowników indywidualnych Google+ oraz użytkowników G Suite.

Jak zachować zawartość swojego konta?

Na szczęście, istnieje w tej chwili możliwość pobrania wszystkich opublikowanych materiałów. Aby to zrobić, Centrum Pomocy Google przygotowało dla swoich użytkowników dokładną instrukcję. Eksport kopii swoich danych prywatnych jest dostępny na stronie wyłącznie dla użytkowników zalogowanych. Najpierw użytkownik powinien wybrać usługi, które chce dodać do archiwum i skonfigurować ich ustawienia:

Google+ wyłącza swoją platformę dla użytkowników indywidualnych. Jak zachować zawartość konta osobistego?

Wciskając „Dalej”, użytkownik ma możliwość wyboru formatu pliku: .zip albo .tgz oraz rozmiaru archiwum (maksymalnie do 50GB). Tworzenie archiwum danych jest dostępne na kilka sposobów: poprzez e-mail z linkiem do pobrania pliku, poprzez dostęp do Dropbox, OneDrive albo Box, a także poprzez dodanie danych na Dysk.

Google+ wyłącza swoją platformę dla użytkowników indywidualnych. Jak zachować zawartość konta osobistego?

Użytkownicy mają możliwość zarówno pobrania wszystkich danych lub tylko części, a także bezpowrotnego usunięcia swojego konta prywatnego. Kopie zapasowe zdjęć, filmów i treści, przechowywane w Zdjęciach Google albo dodawane poprzez Bloggera nadal będą pozostawać dostępne, a znikną tylko te, które zostały dodane bezpośrednio na Google+. Możliwość pobrania i zapisania swoich materiałów z Google+ dostępna jest tylko do końca marca 2019 roku.

Google usuwa tylko konta użytkowników indywidualnych oraz wszystkie interfejsy API Google+. Termin usunięcia API Google+ to 7 marca. Właśnie wtedy zostaną usunięte komentarze użytkowników na stronach zewnętrznych, dodane poprzez konto na Google+.

Strony firmowe będą działać bez zmian. Firmy, które korzystają z sieci społecznościowej w celach biznesowych, nie mają czym się martwić.

Od 4 lutego 2019 roku nie ma już możliwości utworzenia nowego profilu, społeczności i strony.

Oficjalny komunikat Google’a:

Google+ wyłącza swoją platformę dla użytkowników indywidualnych. Jak zachować zawartość konta osobistego?

Co było przyczyną decyzji o zamknięciu Google+?

Powodem tej decyzji były problemy z bezpieczeństwem w sieci społecznościowej Google+. Decyzja została podjęta po wykryciu poważnej luki w zabezpieczeniu prywatności, która umożliwiła dostęp hakerom do danych prywatnych użytkowników, a tym samym przechwycenie zawartości niektórych pól z ich kont prywatnych, tj. prawdziwe imię i nazwisko, adres e-mail, zawód, płeć i wiek. Jednocześnie, aplikacje zewnętrzne nie miały dostępu do innych danych, tj. publikacje na platformie Google+, wiadomości prywatne, numer kontaktowy oraz treści G Suite. Co na to Google? Twierdzi, że nie ma dowodów na to, że deweloperzy mieli świadomość błędu oprogramowania lub pozyskane dane użytkowników zostały niewłaściwie wykorzystane.

Dodatkowym powodem podjęcia takiej decyzji przez Google, była także niska popularność sieci społecznościowej Google+ wśród użytkowników. Dane wskazują, że przeciętny użytkownik spędzał na jej stronie dosłownie kilka sekund.

To pewne, sieć społecznościowa, która mogłaby stać się poważnym konkurentem takich gigantów, jak Facebook czy Twitter, należy już do przeszłości.

Google+ wyłącza swoją platformę dla użytkowników indywidualnych. Jak zachować zawartość konta osobistego?
5 (100%) 3 votes

1 KOMENTARZ

  1. Można jeszcze dodać, że gdy ktoś posiada bloga na platformie Blogger i ma tam umieszczony moduł komentarzy oparty na Google+ to on również zniknie. Większość formularzy do komentowania zostanie przekształcone w standardowy formularz Google. Czyli wiąże się to z utratą sporej treści wygenerowanej przez użytkowników bloga.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here